Varför är det så viktigt med ergonomi?

Vi arbetar mer och mer stillasittande och många känner av värk i axlarna, nacken och ryggen. Det är inte bara det stillasittande arbetet som är orsaken. Många av oss är dåliga på eller har inte kunskapen om hur vi ökar vårt välmående på jobbet. När vi kommer hem sätter vi oss gärna i soffan eller sängen med laptopen eller surfplattan. Något som definitivt inte gynnar kroppen.

Av den anledningen är det viktigt att lära sig att sitta rätt, både på arbetsplatsen och när man arbetar hemma. För att eliminera tillfällig smärta eller mer ihållande värk som i förlängningen kan leda till att man utvecklar kroniska skador. Våra kroppar är helt enkelt gjorda för att sitta stilla i samma ställning timma efter timma, utan rörelse. Därför är det också viktigt att, förutom att ha en ergonomiskt anpassad arbetsplats, se till att röra på sig eller byta arbetsställning. Det gynnar inte bara lederna och musklerna utan även hjärnan eftersom syret ökar i kroppen när vi rör på oss. Vi blir både piggare och mer effektiva.

Olika aspekter av ergonomi

När man talar om ergonomi och välmående på arbetsplatsen delar man oftast upp ämnet i två områden. Belastningsergonomi och kognitiv ergonomi, eller informationsergonomi som det också kallas. Belastningsergonomi innefattar allt om hur arbetsrörelser, arbetsställningar, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar lederna och musklerna i våra kroppar. Kognitiv ergonomi eller informationsergonomi handlar om vad som händer när vi tar in och tolkar information i ett samspel mellan människor och teknik. Vårt välmående på jobbet handlar alltså inte bara om hur vi sitter och står. Vi påverkas även av tekniken vi använder, miljön vi befinner oss i och liknande.

Individuell anpassning

Det är lätt att bara tänka på rätt arbetsställning. Att kunna variera mellan att stå upp och sitta ner när man talar om ergonomi. Det finns däremot även fler parametrar som påverkar oss. Klimat, ljud och ljus är tre faktorer som man ofta inte tänker på i första hand. Ergonomi på jobbet eller hemma är det viktigt att ha en bra och rätt inställd belysning för att inte anstränga ögonen mer än nödvändigt. Dagsljusinsläpp från ett fönster kan också påverka hur mycket man ser på en datorskärm om ljuset kommer rakt bakifrån eller rakt framifrån. Det många inte heller tänker på är hur klimatet på arbetsplatsen påverkar oss.

 

För hög eller för låg temperatur, dålig ventilation eller ljud i omgivningen som distraherar påverkar också ergonomin. Därför är det viktigt att se över samtliga aspekter och lägga på minnet att vi är individer och påverkas olika mycket av olika saker. Därför ska man i så lång utsträckning som möjligt bör anpassa klimat, ljus och ljud efter de enskilda medarbetarna.

 

FÅ VÅRA NYHETER