7 tips för en friskare arbetsmiljö

En organisation där medarbetarna mår bra går bra. Värnar man om en god arbetsmiljö som håller personerna som jobbar där friska så får man ett team som är sunt, glatt och effektivt. Genom att tänka på friskvård, ergonomi, trivsel, hygien och god stämning får man mycket tillbaks i form av bättre resultat och färre sjukskrivingar.

Här är fem bra tips på hur man skapar en friskare arbetsplats.

 

 1. Sitt rätt

En av de största skurkarna bakom värk, stelhet och sjukfrånvaro är att vi har stillasittande jobb där vi oftast sitter i dåliga arbetsställningar. Att lära sig ergonomins grunder och att sitta rätt på jobbet kan göra underverk för hälsan och välmåendet. Här är några bra tips på sunda arbetsställningar:

 

 • Håll armar och ben raka, och sitt rak i ryggen. Justera stol och skrivbord så att det passar kroppen.

 

 • Skifta position regelbundet, ta pauser och telefonsamtal medan man promenerar omkring.

 

 • Sittandet är den nya rökningen, så att stå och jobba är sunt. Med höj- och sänkbara skrivbord är det lätt att jobba stående, och med hjälpmedel som ergonomiska ståmattor blir det lättare att stå samtidigt som blodcirkulationen stimuleras.

 

 • Att ha mus och tangentbord utspridda över skrivbordet gör att man lätt hamnar i sneda arbetsställningar. Ha dem centrerat och nära kroppen. Det är även belastande att sitta med vinklade handleder och hängande armar, så använd stöd för handleder och underarmar.

 

 • Ha även bildskärmen centrerad, och kolla att inga reflexer från belysningen stör. Ha rätt höjd på skärmen – ögonen ska vara i höjd med skärmens övre kant.

 

 

 1. Rätt ljus

En dålig belysning kan få oss att må lika dåligt som en bra belysning kan få oss att må bra. Ett bra ljus på jobbet handlar dels om att det är tillräckligt ljust överallt, att det inte är för starka kontraster och att ljuset inte bländar eller reflekterar; men det har också att göra med typen av ljus. Under vinterhalvåret har vi svårt att få tillräckligt med dagsljus, och kan bli trötta och hängiga. Släpp in det naturliga ljuset så mycket som möjligt på arbetsplatsen. Använd innovativ belysning som efterliknar naturligt dagsljus är en ljusterapi som lyfter humöret och orken.

 

 1. En ren och snygg arbetsplats

Den klassiska skylten med ”Plocka undan efter dig – din mamma jobbar inte här” kom till av en orsak. När det är stressigt på jobbet glömmer man lätt att städa efter sig. Men det är inget man tjänar på, tvärtom. En stökig och smutsig arbetsplats skapar stress, dålig stämning och är en hälsorisk. Det gäller både gemensamma utrymmen som det egna skrivbordet. Med gott om papperskorgar, rutiner för städning och ordning, smarta hjälpmedel som får bort dammsamlande sladdar från golvet, samt rengöringsprodukter (som till exempel rengöringsservetter) går det lättare att hålla arbetsplatsen ordningsam och hygienisk.

 

 1. Platser för tystnad och vila

Buller, störande samtal, stök och stressig stämning kan vara mycket påfrestande. En sund arbetsplats behöver platser där man kan få komma ifrån ett tag, ha tyst omkring sig, slippa intryck, få koncentrera sig ifred och kunna ta det lugnt en stund.

 

 1. Mer inflytande

Forskning visar att när människor känner att de har inflytande över sitt jobb så mår de bättre. Att känna sig delaktig ökar engagemanget och arbetsglädjen samtidigt som det sänker stressen. Den som har inflytande över sina uppgifter känner mer kontroll över sin situation och är bättre rustad för att möta krav och utmaningar.

 

 1. Bra kommunikation

När man har tittat närmare på arbetsplatser med låg sjukfrånvaro så har man märkt att en bra och öppen kommunikation är avgörande för välmåendet. Det är lätt att kunna göra sig hörd, och alla kan prata öppet om problem eller komma med idéer. Ett bra samtalsklimat ökar dels delaktigheten, men det blir också lättare att snabbt hitta igen problem och lösa dem tillsammans innan de växer sig stora. Bra kommunikation handlar också om omtanke. Att man bryr sig om varandra, frågar hur man mår, stöttar och har roligt tillsammans.

 

 1. Friskvård

De här låter kanske som en no brainer, men på de friskaste arbetsplatserna jobbar man aktivt och förebyggande med hälsa och friskvård. Man har fattat att det viktigaste hälsoarbetet sker innan en anställd blir sjukskriven, och det inte räcker med att bara skydda mot olyckor. Man håller koll på hur medarbetarna mår, tar reda på varför de inte mår bra och gör någonting åt orsakerna. Man jobbar förebyggande och försöker åtgärda varje problem tidigt innan det hinner bli ett stort problem. Man erbjuder också olika typer av friskvård till sina anställda, som till exempel olika motionsformer, yoga, hälsokontroller, samtalsterapi m.m.

Fyll i kontaktformuläret här för mer information!

FÅ VÅRA NYHETER